In de tweede graad volg je in een pakket Groepsmusiceren samen met Muziekatelier. Vanaf de derde graad heb je voor Groepsmusiceren keuze uit volgende mogelijkheden:
- In begeleidingspraktijk staat het ontwikkelen van een tonaal-harmonisch bewustzijn centraal, dat je in staat stelt om zelfstandig te kunnen harmoniseren en improviseren. Deze cursus wordt in de eerste plaats ingericht voor die leerlingen die blijk geven van een goed gehoor en een stevig muzikaal geheugen.
- Of je kiest voor een ensemble jazz-pop-rock: combo. Dat is een kleine band met zang, elektrische gitaar, piano, basgitaar, drum en hier en daar een blazer. De klemtoon ligt vooral op het samenspelen, en de bands beklimmen regelmatig verschillende podia.
- In de cursus groepsmusiceren instrumentaal leer je samenspelen in een ensemble. Je krijgt er de kans om je muzikale kennis in groep toe te passen. Met aangepaste muziek leer je luisteren naar andere spelers en rekening houden met de dirigent.
- Daarnaast kan je ook kiezen voor groepsmusiceren vocaal. Hieronder verstaan we koor en popkoor. Want zeg nu zelf, niets is zo leuk als samen zingen! Naast je gehoor, ontwikkel en beheers je je stem en ademsteun. Je leert hoe je mooi kan blenden met andere stemmen.
- In de lessen compositie bouw je samen met de leerkracht een repertoire op door te beginnen met eenvoudige compositie-oefeningen, zoals het schrijven van melodieën en korte ritmische oefeningen. Je werkt er ook op tekst, schrijft composities voor het eigen instrument en leert de instrumenten kennen die andere leerlingen bespelen. Je leert partituren noteren met het gratis muzieknotatieprogramma MuseScore.