Instrument

Ben je gebeten door de wondere wereld van dit instrument en denk je er soms wel eens over na om het te leren bespelen? Via kleine stukjes en gekende melodieën verken je het accordeon. Je krijgt les in allerlei stijlen: klassiek, pop, folk, jazz, klezmer,… Je kunt ook zelf een repertoire voorstellen.

Heb je de muziekmicrobe te pakken en wil je toch al wat ervaring opdoen in het bespelen van een instrument? Dan is de blokfluit misschien wel één van de meest toegankelijke muziekinstrumenten. Tijdens de wekelijkse lessen leer je op een speelse manier een goede houding, ademhaling, toon en techniek ontwikkelen. Na enkele weken kan je al een leuke melodie spelen.

De cello en de contrabas zijn de grootsten uit de familie van de strijkers. Waar de cello een snaarinstrument is met een prachtig geluid, dat qua klankkleur het dichtst bij de menselijke stem staat, is de contrabas met zijn erg lage klank het meest intens klinkende instrument in de snarenfamilie. Je leert zowel pizzicato (tokkelend) als arco (met de strijkstok) spelen.

De dwarsfluit is een erg handig en veelzijdig instrument. Je kunt er verschillende muziekstijlen op spelen, solo of in een orkest. Tijdens de wekelijkse lessen leer je op een speelse manier een goede houding, ademhaling, toon en techniek ontwikkelen. Na enkele weken kan je al een leuke melodie spelen. De piccolo is het kleinste blaasinstrument en bestaat uit twee delen. Je kan hem opbergen in een doosje dat zelfs in je binnenzak past. Je bespeelt de piccolo op dezelfde manier als de dwarsfluit. Doordat de piccolo zo klein is, moet je vooral oefenen op je blaastechniek.

Gitaar spelen is een prachtige manier om jezelf te uiten. Het is een van de meest populaire instrumenten ter wereld en wordt in vele muziekgenres toegepast, van akoestische ballades tot heavy metal riffs. Op een speelse manier, aangepast aan je leeftijd, starten we met het leren spelen aan de hand van noten. Stap voor stap komen daar dan akkoorden bij. Je maakt kennis met een rijk repertoire van vroeger en nu.

De keuze tussen elektrische of  akoestische gitaar hangt voornamelijk af van jouw persoonlijke voorkeur en muziekstijl. Voor de akoestische gitaar heb je geen versterker nodig, voor de elektrische wel. Een elektrische gitaar heeft een wat smallere hals en wordt vooral bespeeld met een plectrum, terwijl de hals van een akoestische gitaar wat  breder is en je het meestal met de vingers bespeelt. Wat je ook kiest, je krijgt les in verschillende stijlen en je kunt ook steeds zelf een repertoire voorstellen.

De hobo is een uniek rietinstrument, dat met zijn melancholische klank een heel aparte plaats inneemt onder de instrumenten. In de eerste lessen leer je blazen op het rietje, dat is immers het belangrijkst om een mooie klank te kunnen maken. Al snel neem je de hobo in de hand en speel je zelf je eerste noten. Er gaat veel aandacht naar speelplezier zonder een degelijke ademtechniek en houding uit het oog te verliezen.

Dit zijn allemaal vertegenwoordigers van het ‘klein koper’, instrumenten die een prominente rol in een harmonie of fanfare kunnen vervullen, maar ook een prachtige rol kunnen spelen in een jazzcombo of een klein orkest. In de lessen leer je aandacht hebben voor het bekomen van mooie tonen, het toepassen van een goede ademhaling en het lezen van partituren.

De klarinet maakt deel uit van de houtblazersfamilie en is vooral populair in de klassieke muziek en jazz. Tijdens de eerste les leer je hoe je het instrument in elkaar steekt en hoe je de mondstand vormt op het mondstuk en tonnetje. Na enkele weken leer je al de eerste noten spelen. Naarmate je verder komt in het eerste jaar oefen je verschillende soorten articulaties en klanksterktes via allerlei muziekgenres.

In deze opleiding experimenteer je met alle klanken en kleuren die je zangstem maar tevoorschijn kan toveren. We besteden veel aandacht aan een goede manier van staan (bekken) en een lage ademhalingstechniek, mondstand, uitspraak en interpretatie. Bij de zangles komen werken uit verschillende periodes en in erg verscheiden muzikale vormen aan bod: oratoria, opera, operette, liederen, musical, filmmuziek,…

Zangles is een fantastische manier om – ongeacht je leeftijd of ervaring – technieken te leren, jezelf te uiten en je stem te ontwikkelen. Je leert je stem beter kennen en gebruiken bij het zingen van nummers die je samen met de leerkracht uitkiest. Soms zing je ook de backings in de nummers van medeleerlingen. De voordelen van zangles zijn legio. Het kan je helpen om je zang- en communicatievaardigheden te verbeteren, je zelfvertrouwen te vergroten en je beter voor te bereiden op optredens.

Het orgel is natuurlijk in de eerste plaats dat machtige instrument in de kerk, maar op de academie staat ook een prachtig elektronisch kamerorgel met alle mogelijkheden van het pijporgel. Via kleine composities op gekende melodieën verken je dit grote instrument. Eerst speel je enkel op het manuaal, wat later komt ook het pedaal aan bod.

Of je nu al ervaring hebt met piano spelen of nog nooit eerder hebt gespeeld, het is nooit te laat om te beginnen. Piano spelen kan je immers helpen om stress te verminderen, je oog-handcoördinatie en fijne motoriek te verbeteren en je hersenen gezond te houden. Via kleine stukjes en gekende melodieën verken je eerst de piano. In het begin speel je nog eenstemmig, maar later speel je ook met beide handen.

Deze instrumenten behoren tot het zwaar koper en zijn onmisbaar in een fanfare of een harmonie om het geheel buik en diepte te geven. Stap voor stap leer je het aparte van deze instrumenten kennen via korte melodieën. Naast de koperen instrumenten beschikken we op onze academie ook over enkele lichtere kunststofinstrumenten op kindermaat.

De meeste mensen associëren de saxofoon met jazz en andere ritmische muziek, maar in de klassieke muziek heeft de saxofoon ook een belangrijke plaats, zowel als solo-, kamer- als orkestinstrument. Net als de klarinet, heeft deze metalen houtblazer ook een enkel riet. In deze opleiding leer je eerst het instrument met zijn aparte speelstijl onder de knie krijgen, maar gaandeweg ga je ook op zoek naar een repertoire dat jou het best ligt.

Bij slagwerk denk je meestal aan een drumstel, maar heb je ook al gehoord van de marimba, de vibrafoon, de xylofoon of de pauken? Op deze instrumenten kan je niet alleen ritmes maar ook melodieën spelen. Je leert tijdens de lessen verschillende technieken, ritmes en muziekstijlen. Voor het repertoire vertrekken we vanuit jouw muzikale leefwereld. Of je nu interesse hebt in pop, rock, jazz of klassieke muziek, slagwerkles biedt een brede basis voor je muzikale ontwikkeling.

Violen produceren unieke klanken die er als geen ander instrument in slagen om je mee te nemen naar een andere wereld. Je start deze opleiding met basisoefeningen op soepelheid, om zo een goede vioolhouding te krijgen. Omdat het aanleren van die basishouding zo belangrijk is blijft het instrument de eerste maanden nog in de klas. Om de gezonde ontwikkeling van je vioolspel te bevorderen wordt er soms geopteerd om twee keer per week naar de les te komen.