Kies je voor de cross-over opleiding, dan kies je voor een persoonlijk traject, dat uitgestippeld wordt samen met een persoonlijke begeleider (een leerkracht), langs verschillende ateliers uit de vierde graad. Je sluit aan bij de lessen uit het bestaande aanbod en streeft als einddoel een vormentaal na, waarin de verschillende gekozen disciplines gezamenlijk aan bod komen.
Glas is een fascinerende materie! Gekleurd of beschilderd, transparant of ondoorzichtig: glas biedt tal van mogelijkheden, die je in dit atelier leert kennen. Je maakt kennis met verschillende oude en minder oude technieken, zoals glas snijden, tekenen en schilderen op glas, glas-in-lood, pâte de verre en nog veel meer.
Traditioneel was grafiek strikt toegepaste kunst, die gebruikt werd omdat ze reproduceerbaar was. Tegenwoordig heeft grafiek zich ontwikkeld tot een volwaardig artistiek medium met vele mogelijkheden. In dit atelier kom je zowel technische vakmannen als conceptuele kunstenaars tegen. Je leert werken met linosnede, monotype, zeefdruk, etsen, droge naald,…
Kantweefsels ontstaan door het verweven van draden tot een netwerk van open en gesloten delen. In dit atelier ontwikkel je, onderzoek je en experimenteer je binnen het grote gamma aan kanttechnieken. Je leert de verschillende kantsoorten en de geschiedenis van kant en textielkunst kennen, doet materiaalkennis op, leest technische tekeningen en voert patronen uit.
Keramiek is een rijke, uitdagende materie. In dit atelier maak je in de eerste jaren kennis met de verscheidenheid aan keramische technieken. Je leert onder andere vrij opbouwen, draaien, mouleren, glazuren en decoreren. Het ambacht is belangrijk, maar primeert niet. Het is vooral de bedoeling dat je de technieken leert toepassen in een persoonlijk ontwikkelingstraject.
In deze opleiding ontwikkel je een eigenheid en eenheid, die je op zelfstandige manier verder kan blijven uitbouwen. Je traject binnen dit atelier is in de eerste jaren verkennend. Je werkt steeds opdrachten uit en evolueert geleidelijk naar meer vrijheid en zelfstandigheid.
In dit atelier leer je intenser en bewuster waarnemen. Er komen allerlei materialen en technieken aan bod en af en toe maak je een cross-over richting grafiek of digitale media. Je leert alle deelaspecten van het tekenen kennen op een ongedwongen, creatieve manier. In de eerste jaren krijg je geregeld opdrachten vanuit verschillende thema’s zoals stilleven, portret of landschap. Elke donderdag is er een les modeltekenen.
Dit atelier neemt je mee in de wereld van textiel als expressief medium. Stapsgewijs leer je eerst verschillende technieken kennen, die je onderdompelen in de wereld van vorm, kleur en compositie. Daarna komt steeds meer klemtoon op het inhoudelijke te liggen. Stilaan worden de techniek en het materiaal onlosmakelijk gekoppeld aan het beeld en jouw persoonlijke inhoud.